В началото на седмицата стана ясно, че вицепремиерът Валери Симеонов е

...
В началото на седмицата стана ясно, че вицепремиерът Валери Симеонов е
Коментари Харесай

Симеонов, прекрасно знаете защо НСО охранява Доган

В началото на седмицата стана ясно, че вицепремиерът Валери Симеонов  е показал непонятен интерес за това за какво Националната работа за защита (НСО) охранява Ахмед Доган . Вероятно около случая с пазаруването на мажоритарен дял от Топлоелектрическа централа " Варна ", водачът на част от патриотарите в Народното събрание се е присетил за почетния водач на Движение за права и свободи в битността му на български жител,  " свободен да се занимава с икономическа и комерсиална активност " (според сегашния водач на партията Мустафа Карадайъ).
 Някой в НСО опита да прикрие дали службата работи на повикване  Съдът разпореди НСО да огласи по какъв начин се взимат решения за защита  Парламентът узакони защитата на лица отвън властта  Харчовете за защита на властта са държавна загадка
Вицето Симеонов показва висшо държавническо държание като уведоми целокупната общност, че е попитал началника на НСО Данчо Дяков " на какво съображение се отпускат суми за защита на господин Ахмед Доган - частно лице (бизнесмен)!? ", а също по този начин от какъв брой години службата охранява Доган, от какъв брой души се състои защитата му и какъв брой коства тя (вторият въпрос се съдържа в първия, само че да не издребняваме) и (за трети път) каква е точната изразходвана сума досега и има ли непосредствена заплаха за живота на почетния ръководител на Движение за права и свободи. 

Разбира се, въпросите са доста значими, само че не са сложени от верния човек. Защото Симеонов прелестно знае отговорите им - та нали тъкмо неговите депутати на 29 юли 2015 година дадоха глас за Закона за НСО, който беше признат от 102 национални представители като единствено един ( един! ) е бил " срещу "? Ако би трябвало да сме правилни, съгласно архивите на Народното събрание, навръх това гласоподаване самият Симеонов отсъства, тъй че можем да сме сигурни, че този един народен представител не е бил той. 

И в случай че преди три години " понеделнишките " екзистенциални въпроси към момента не са били дефинирани в съзнанието на водача на патриотичната група в Народното събрание, услужливо можем да му напомним какво гласоподава неговата партия. Според член 22, ал 1, т. 4 от ЗНСО охрана се обезпечава на:

4. други лица, свързани с националната сигурност, похищението по отношение на които би подронило, отслабило или основало усложнения на властта в Републиката.

Именно по линия на този текст Доган получава защита. Той преповтаря порочния правилник за работа на службата, който работеше и по времето, когато НСО нямаше закон. Комфортът на Доган беше обезпечен по самодейност на вносителите на закона (ГЕРБ и екс депутати на неосъществения политик Николай Бареков от групата на " Български либерален център - Народен съюз " ), а порочната процедура беше узаконена със забележително болшинство.

Трудно е да си разбираем за какво, откакто подозренията към този закон се въртяха точно към този текст (накрая признат на второ четене в комисия на съвещание, което не беше оповестено за медиите, че чак един народен представител тогава ми сподели: " Изиграха ви " ), патриотично настроената група в Народното събрание е дала гласа си за него и в това време да се съгласим, че водачът на групата не е бил наясно с позицията съпартийците си. 

Отговорът за това какъв брой коства защитата на Доган и какъв брой души го пазят, можем да го предоставим на господин Симеонов в задатък: това е класифицирана информация . Точка.

И с цел да сме изцяло потребни на вицето Симеонов в търсенията му, ще дадем едно рамо и с това: като вицепремиер той има достъп до годишния отчет за работата на НСО, който е разполагаем в Министерския съвет. Такъв отчет държавното управление приема всяка година, наред с отчетите и на останалите специфични служби. И ето я податката - само този отчет от всички останали не е обществен и то тъкмо тъй като в него е посочено поименно кой, от кой момент и каква защита има, какъв брой души го пазят, за какво и какъв брой коства това. 

Този факт също подсказва, че вицепремиерът би трябвало прелестно да знае отговорите на поставените от него въпроси. Другото би било чиста проба популизъм. 

И е популизъм. Защото същинските въпроси са други. Ако прочетем доста деликатно цитирания текст от закона за НСО, би трябвало да се попитаме: е ли Доган обвързван с националната сигурност и похищението над него би ли " отслабило и основало усложнения на властта в Републиката "?

Г-н Симеонов?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР